Untitled Page
Om mennesker, medier,
kreativitet og teknik i AV-branchen
Forside Artikler Web-TV Nyhedsbrev Kontakt Annoncer/Ads
Gå tilbage

Roskilde Festival
Fredag den 5. juli 2019
3 tester udfasning af 3G
Roskilde Festival er ikke kun et mekka for musikelskere og festivalfans. Det er også et laboratorium for netværksspecialisterne hos teleselskabet 3, som benytter festivalens store publikum som testzone.

Med over 130.000 deltagere er Roskilde Festival Danmarks fjerdestørste by målt på indbyggerantal, og de mange mennesker på et lille areal presser teleselskabernes netværker til det yderste. Derved får teleselskabet 3 mulighed for at trykteste netværkets muligheder i et miljø, der minder om det, vi højst sandsynligt vil opleve i fremtiden.

Flere 4G-master

I år tester 3 såkaldt "refarming" eller omlægning af frekvenser fra 3G til 4G, som skal øge hastigheden og effektiviteten i netværket. Under festivalen vil omlægningen betyde, at der lukkes ned for nogle af selskabets 3G-frekvenser, som i stedet bruges til at udvide kapaciteten på 4G-mobilnettet.

– Når vi frigiver 3G frekvensspektrum til 4G, vil man som bruger af netværket tydeligt kunne mærke den ekstra 4G-kapacitet i form af forbedret lydkvalitet ved opkald og hurtigere datahastigheder, siger Stefan Ring, der er ansvarlig for 3's netværk på Roskilde Festival. – Vi ved fra tidligere år, at langt de fleste mobiler på vores netværk under festivalen understøtter 4G, ligesom stadig mere taletrafik bliver håndteret på 4G. Derfor er Roskilde Festival et oplagt sted til en test af, hvordan vi kan maksimere 4G-kapaciteten på hver enkelt mast

3G er endnu ikke fortid

3 har brug for erfaringerne fra testen på Roskilde Festival, når selskabet inden for de næste par år vil begynde at udfase 3G i udvalgte dele af landet. Stefan Ring understreger dog, at der ikke er grund til panik, hvis man har en mobil eller anden enhed, som ikke understøtter 4G:

– Vi kommer ikke til at lukke helt ned for 3G-nettet lige foreløbig. Når testen på Roskilde er vel overstået, skal vi først og fremmest til at kigge på de større byer, hvor behovet for mere 4G-kapacitet er størst. Her vil vi langsomt implementere teknologien, men vi kommer til at efterlade nogle af frekvenserne på 3G, så det stadig er muligt at bruge de gamle mobiltelefoner nogle år endnu.

Taletrafikken falder

Helt konkret vil 3 omlægge nogle af de 2100 MHz 3G-frekvenser, som selskabet brugte til opbygningen af sit netværk i begyndelsen af 00'erne. Og selv om det kun er knap 20 år siden, er der en verden til forskel, når man sammenligner mobilnetværket fra dengang med i dag.

– Tidligere fyldte taletrafik og sms'er mest i netværket, men i dag handler det om dataforbruget, som hele tiden sætter nye rekorder. Hvis vi skal kunne håndtere det stigende datapres, er vi nødt til løbende at se på, hvor vi kan opgradere vores netværk. Det kan vi gøre ved at købe flere frekvenser og etablere nye master, men det er en ressourcetung opgave, der kræver plads og byggetilladelser. Men vi kan også skrue op for kapaciteten i vores nuværende master ved hjælp af nyt udstyr og teknologi, som gør os i stand til at udnytte deres fulde potentiale, afslutter Stefan Ring.

Fakta om 3 på Roskilde Festival

 • 3 har ni eksisterende master i området og opsætter yderligere seks mobile master. Teleselskabet har seks ingeniører på vagt hele ugen til at vedligeholde og servicere netværket.
 • I 2018 blev der brugt 80 terabyte data i 3's netværk under festivalen. Det svarer til mere end 4 års uafbrudt Netflix-streaming i HD-kvalitet og er en stigning på 55 % i forhold til 2017.
 • Den travleste time i 2018 var efter Eminem-koncerten, hvor der mellem kl. 00.00 og 01.00 blev sendt og modtaget 774 GB data.


  Gå tilbage

 • På Roskilde Festival'en tester 3 omlægningen af frekvenser fra 3G til 4G. Målet er at være velforberedt på den styrkelse af 4G-nettet, som bliver nødvendig i de større byer i løbet af de kommende år. Klik for større billede

  > Webmaster

  > Support
  > Privacy
  > Cookies
  Rode Video Mikrofon og VideoMic Pro+